Αξιοθέατα στα Τζουμέρκα

Το μοναστήρι της Κηπίνας

Το μοναστήρι της Κηπίνας είναι το εντυπωσιακότερο των Τζουμέρκων, χτισμένο το 1212 και αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Είναι σφηνωμένο σε έναν κατακόρυφο βράχο με τόσο τέλειο τρόπο που δυσκολεύεσαι να το εντοπίσεις. Εδώ υπήρχε κινητή γέφυρα που προστάτευε την είσοδο από επιδρομείς καθώς και σπηλιά βάθους 240μ. για την προστασία των γύρω κατοίκων.

Γεφύρι της Πλάκας

Στα Τζουμέρκα με τα πολλά νερά και τα πολλά ποτάμια ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει και να περπατήσει πολλά πέτρινα γεφύρια. Πέραν της πρακτικότητας αποτελούν ύψιστο κατόρθωμα αρχιτεκτονικής και καλαισθησίας μιας και εναρμονίζονται τέλεια με το φυσικό περιβάλλον. Το ιστορικότερο όλων είναι το γεφύρι της Πλάκας, το οποίο χτίστηκε το 1866. Με μήκος 61 μέτρα και ύψος 20 μέτρα είναι το μεγαλύτερο μονότοξο πέτρινο γεφύρι των Βαλκανίων. Αποτέλεσε σύνορο Ελλάδας Τουρκίας για πάνω από 30 χρόνια.

Νερόμυλοι

Ο νερόµυλος είναι µια από τις αρχαιότερες µηχανές που χρησιµοποίησε ο άνθρωπος πριν χιλιάδες χρόνια. Αποτελεί σταθμό της Ιστορίας της Τεχνολογίας γιατί είναι η πρώτη μηχανή που κινήθηκε με τη βοήθεια φυσικής πηγής ενέργειας, το νερό, αντικαθιστώντας τον άνθρωπο ή τα ζώα που κινούσαν ως τότε τους μύλους. Ο μηχανισμός του νερόμυλου αποτελείτο από δύο μέρη: το κινητικό, που το αποτελούσαν η φτερωτή και τα εξαρτήματά της, και το αλεστικό, που περιλάμβανε τις μυλόπετρες με τα εξαρτήματα λειτουργίας. Στα Τζουμέρκα θα συναντήσετε αξιοθαύμαστους παραδοσιακούς νερόμυλους, με ιδιαίτερη ομορφιά τους νερόμυλους στα Άγναντα, στο Ματσούκι, στους Χριστούς και στον Καταρράκτη

Το ρέμα Μάρκς

Το ρέμα Μάρκς, γνωστό και ως ρέμα του Παραδείσου, το παρθένο αυτό μέρος βρίσκεται στο χωριό Θεοδώριανα, το χωριό με τις περισσότερες πηγές νερού στην Ελλάδα. Για να φτάσει κανείς εκεί ακολουθεί το μονοπάτι μέσα σε ένα δάσος από έλατα και πολλούς μαγευτικούς καταρράκτες που σχηματίζουν καταπράσινες λιμνούλες.

Παραλίες του ποταμού Αχελώου

Σε κοντινή απόσταση από το χωριό Αθαμάνιο βρίσκονται οι διάσημες παραλίες του ποταμού Αχελώου. Κάτω από τις επιβλητικές βουνοκορφές ο ποταμός σχηματίζει μικρές παραλίες που χαρίζουν δροσιά στους επισκέπτες. Τα διάφανα και κρυστάλινα νερά του Αχελώου προσφέρονται για κολύμπι τους καλοκαιρινούς μήνες. Σε μια από αυτές τις παραλίες βρίσκεται η κρεμαστή γέφυρα ΓλύστραΓκολφάρι , που ενώνει τις δύο όχθες.

(πηγή www.discovertzoumerka.com)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email